akıl, zeka ve dua



insan, ruh ve bedenden müteşekkildir. beden sağlığı kadar ruh sağlığı da önemlidir. İslamiyet hem ruhu hem de bedeni muhafaza edecek bir takım prensipler getirmiştir. ruh sağlığı bozuk olan kimse doğru bir şekilde inanamaz, ibadet de edemez. hakkıyla iman ve ibadet etmek beden ve ruh sağlığının iyi olmasıyla yakından irtibatlıdır. ruhu teskin eden, tedavi eden şeylerden birisi de duadır. 


Allah Tealadan istemeye dua denir. Duada ısrarcı olmak lazımdır. insan dua ettiğinde kabul olup olmadığını her zaman anlamayabilir. Allah teala anında da verebilir, belirli bir zaman sonra da verebilir. Geciktirmesinin sebebi varsa da bunu bilemeyiz. ‘Dua ediyorum kabul olmuyor’ demek doğru değildir. devamlı surette ısrarcı olmalıyız. ısrarcı olayım derken aşırıya da gitmemelidir, lüzumsuz şeyler istemek, ne istediğini bilmemek, elleri olabildiğince hava kaldırmak, bağırmak çağırmak duada aşırıya gitmek olur. bunlar men edilmiş işlerdir. anlaşılıyor ki dua en ziyade ahiret için olmalıdır, dünyalık işlere de dua edilebilirse de az olmalıdır. muhayyerlik Allah Teala için söz konusu olmadığından duada da inşaAllah dememelidir. 


‘‘kaderimde aptal olmak var. Allah beni zeki yaratmadı’ diye düşünmek doğru olmaz. Allah zeki yaratmamış ise de herkese aynı derecede muamele edilmeyecektir. Mesela deli kimseler imtihana tabi tutulmamaktadır. öte yandan Einstein gibi kimseler zeki ve insanlığa faydalı işler yapmışlarsa da kurtulduklarını kim söyleyebilir. Allah bunlara diğer insanlardan fazla vermiş fakat bunlar bütün zekalarını dünyaya çalıştırmakla belki normal kafirlerden daha şiddetli bir azaba duçar olacaklardır. 


akıl ve zeka aynı değildir. akıl beynin doğru çalışmasına denir, zeka ise hızlı çalışmasına denir. zeka, maddeye bakar akıl daha ziyade manevi terazidir. iyi ve kötüyü akıl tefrik eder. zeka hayvan ile ortaktır, akıl ise insana mahsustur. akıl olmadığı için hayvanlar mesul değildir. bir kimse süper zeki olabilir fakat Allahın verdiği bu zekayla diğerlerini hor hakir görürse akılsızdır. akıl, zekayı da kapsar fakat zeka tek başına aklı göstermez. yani zeki kimseler aptal olabilirler. diğer bir deyişle aklı az olanın zekası fazla olabilir. akıl, zekayı düzgün kullanmaya yarar. çokça zeki olan kafirleri akıllı kabul etmek doğru değildir. bütün bunlardan anlaşılıyor ki önemli olan akıllı olmaktır. akıl ise her insanda vardır fakat herkeste aynı düzeyde, aynı şekilde tezahür etmez. akıl kiminde fitne, kiminde kurnazlık olarak ortaya çıkar. 


alimlere verilmiş lütufları bir kenara bırakacak olursak keskin bir zeka ve akıl için evvela dünya işlerine çokça meyletmeyen bir kalp lazımdır. sonra batıl olan fikirlerden uzak bir akıl, haramdan ictinab, son olarak düzenli çalışma lazımdır. 


UNUTKANLIK VE ZEKA İÇİN OKUNACAK DUALAR


zeka genetiktir fakat çeşitli egzersizler ile ilerletilebilir. bunun yanı sıra dua ve telkin mühimdir. kişi önceden aşina olduğu, sevdiği şeyleri okuyup, konuyu anladığını benimsediğini kendi kendine telkin etmelidir. telkin, bir fikri aşılamak, benimsetmek demektir. kişi daima kendini bu yönde telkin etmelidir. ayrıca kişi okuduğunu hikaye okur gibi okumamalı, hazmederek yüksek sesle okumalıdır. öğrendiği şeyleri yazmalı ve başkasına anlatmalıdır. böylece okunan akılda kalır. 


unutmamak ve hafızayı kuvvetlendirmek için çok çeşitli dualar ve terkipler kitaplarda nakledilir. bunlardan birkaçını nakledelim:


1- ‘Rabbi zidni ilmen ve fehmen’ duasının okunması tavsiye edilir. ders okurken yapılacak en güzel dualardandır. 


2- estağfirullahel azim ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume bedias semavati vel ardi ve ma beynehuma min cemi’i cürmi ve israfi ala nefsi ve etubu ileyh. 

bu istiğfar her sabah namazdan sonra ihlas suresi peşine okunması gerekmektedir. bu duadan sonra ‘ya vehhabu celle celalühü’ 7 kere okunmalıdır.


3-Her farz namazdan sonra “ya rahmanu celle celalühü’ 100 kere okunur.


4-enbiya suresi 79. ayeti her gün 10 kere okunur. bir bardak suya 7 kere okunup içilebilir. 


5-daha ziyade ilim ve hikmete nail olmak için okunacak dua ise şudur ‘Bismillahirrahmanirrahim, ferdün hayyun kayyumun hakemun adlun kuddus’ 


6-Bismillâhi ve subhânallâhi ve lâ ilâhe illallâhu ve lâ havle ve lâ quvvete illâ billâhil aliyyil azîm. Adede külli harfin ve kitâbin yüktebü ilâ ebedil âbidîn, ve dehriddâhirîn. Ve sallallâhu teâlâ alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihi ve sahbihî ve selleme teslîmâ.


7-Allâhümmeftehlenâ ebvâbe hikmetik, venşur aleynâ hazâine rahmetik, yâ zel celâli vel ikrâm.


8-Allâhümme innî estevdiuke cemîa mâ enzuruhû fî hâzel kitâbi hattâ teruddehû aleyye fî vaqtihtiyâcî ileyh.


9-Allâhümme innî estevdiuke cemîa mâ estefîdühû min hâzesseyyidi ev fî hâzel meclisi hattâ teruddehû aleyye fî vaqtihtiyâcî ileyh.


dualar sabah ve akşam namazından sonra okunabilir. internette arapça olarak bulabilirsiniz. çok özel kimsenin bilmediği hafıza duaları, unutmama duaları diye bir şey yokdur. ancak büyü tarzında yapılan bir takım uygulama ve okumalar varsa da bunlar tasvip edilmeyen işlerdir. nakletmek ve teşvik etmek iyi olmayacaktır.


bazı dualarda sayı adedi verilir ki bunun elbette bir hikmeti vardır. hadisi şerifde de tesbihin adetleri bildirilir. demek ki duanın adetli olmasında mahzur yokdur. peygamber bu adetleri vayhe istinaden bildirmiş, evliya ise ilhama istinaden bildirmiştir. duadan tam manasıyla faydalanmak için bu adetlere uymak gerekir. 


UNUTULMAMASI GEREKEN HUSUSLAR VE GIDA TAKVİYELERİ


-Tevbe 

-Namaz

-Teheccüd

-Abdestli dolaşmak

-Haram bakmamak 

-Kur’an okumak

-Misvak kullanmak.


Ginkgo yaprağı, yeşil çay (günde x2), Türk kahvesi, biberiye, Ginseng, kereviz, bal, bitter çikolata, B12, E, D vitamini içeren gıdalar, Omega 3 içeren gıdalar, her sabah yumurtaya yenmeli, düzenli uyku (6 saat)


Rhodiola rosea: yorgunluk ve strese iyi gelecek bir takviyedir. 

Huperzine A: unutkanlık için oldukça faydalıdır.

Theanine: Vücudun stresini azaltır beyne faydası vardır.


bunlar test edilmiş ve faydasının olduğu kanıtlanmış ilaçlardır. kapsül olarak satılmaktadır. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar