Neyi kutluyoruz?

bayram kelimesinin farsça bezramdan muharrefdir. bayram, eğlence günü manasınadır. arapça da bayram manasına gelen ‘ıyd’ kelimesinin manası da buna yakındır. 

müslim, gayrimüslim herkesin malumu olduğu üzre müslimanın türkçede ramazan ve kurban olarak tesmiye olunan iki bayramı vardır. bunlar haricinde bayramı yokdur. bayram olarak isimlendirilen diğer günler ise müslümanlarca bayram olamazlar.

malumunuz bugün 29 ekim cumhuriyet bayramı, çokları bugünde ne olduğunu niye bayram ilan edildiğini bilmezler…

ateşli, su katılmamış kemalistlerden falih rıfkı atay meşhur çankaya kitabında diyor ki, ‘Eski Türkiye’de ‘’Cumhuriyet’’ sözü ‘’şapka’’ sözü kadar kötü ve korkulu idi’. eski Türkiye’de hiçbir zaman Cumhuriyetçilik diye bir fikir akımı olmamıştır. Olmasına da imkân yoktu. Bir Osmanlıya Cumhuriyetçi demek, o zaman için ‘’gâvur’’ demek, bugün için ‘’komünist’’ demek gibi bir şeydi”. bu sözlerden anlaşılıyor ki eski türkiye yani henüz darül islam olan şer’i hükümlerin tatbik edildiği osmanlı’da müslümanlar cumhuriyet fikrini tasvib etmiyorlardı. peki bu cumhuriyet nasıl ilan edildi?


atatürk 29 ekimde cumhuriyeti ilan etmezden 9 ay önce cumhuriyet karşıtı olduğunu söylüyordu. 29 ekimden bir ay kadar önce ise cumhuriyet fikrine sıcak baktığını yabancı bir gazeteye verdiği mülakat ile ilan etmişti. cumhuriyetin ilan edildiği zemanda mecliste toplam 334 milletvekili görev yapıyordu fakat bunların 176’sı o gün mecliste değildi, neyin ilan edildiğinden de haberleri yoktu. cumhuriyet sadece 158 kişinin bulunduğu mecliste ilan edildi. anayasanın üçte iki ekseriyetle değişmesi hükmü burada tatbik edilmemişti. bu ilk seferde yapılmıyordu, saltanatın kaldırılmasında da böyle yapılmıştı. ecdadımızın kabul ve tasvib etmediği bir sistemi bugün bayram olarak kutluyorsak ecdadımıza en ağır küfür ve hakareti ediyoruz demektir.  

tarih boyunca islam devletleri monarşi ile yani saltanat ile idare edilmişlerdir. saltanat ile başa gelmekte ise islam hukukuna göre bir beis yokdur. cumhuriyet rejimi saltanat yerine getirilmiş. güya idare halkın eline verilmişti. falih rıfkı atayın çankaya kitabının eski baskılarında dediği gibi ‘ cumhuriyet kamuflaj idi, gerçekte rejim askeri bir diktaydı’ (bateş yay. sf 388). bizler için acı bir itiraf olan bu hakikat, cumhuriyetin chplilere ait olduğunu, halka ait olmadığını gösteriyor. 1923-1950 seneleri tek parti devresidir ki tek partinin iktidar olduğu 27 yıl halkın iradesinden bahsedilemez. cumhuriyet ancak çok partili devirde 1950’den sonra gelmiş olsa gerektir. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar