NEDEN AKP 2

müslümanlar neden mevcut iktidarı seçiyor? sorusuna cevap aradığımız yazı serimizin ilk yazısını okumadıysanız buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. bu ikinci yazımızda Tek parti devri iktidarının tekke ve tarikatlara karşı tutumunu işleyeceğiz.


TEKKE VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI



neredeyse 1925’in sonuna kadar tekke ve tarikatlar aleyhine hükümet tarafından bir söz söylendiğini göremezsiniz. hatta M. kemal  tarikat büyüklerine mektuplar göndererek desteklerini istemiştir. Prof. Dr. Mustafa Kara’nın, “Metinlerle Günümüz Tasavvuf Hareketleri” adlı eserinde bu mektupları görebilirsiniz. nitekim M. kemal müslümanların desteğini almıştır... bu zamanda savaş vardı, haliyle müslüman ferdlere ihtiyaç vardı. bu sebeple kimse tarikat ve tekke aleyhine konuşmuyordu. ne zaman ki ortalık duruldu. tekkelerin de kapatılmasına yönelik kanun çıkarıldı. tekkeler aleyhine de konuşulmaya başlandı. tekkelerin kapatılıp kapatılmaması için herhangi bir oylama yapılmış yahut müslümanların fikri de alınmış değildir….


tekke ve tarikatların müslümanlar için önemini bilmeyen cahil ve kafirlere kısa bir hatırlatmada bulunalım. tekkeler islam medeniyetinin en temel kurumlarından birisidir.  eğitim, sohbet muhabbet hizmet mekanlarıdır. asırlardır açık olan tekkelerin hizmetleri, insanlara faydaları, müslümanlar için ne derece önemli mekan ve mefhumlar olduğunu ‘Mustafa Kara, Din Hayat Sanat Açısından Tekkeler ve Zaviyeler’ isimli kitaba bakarak görebilirsiniz. tekkelerin kapatmakla neleri kaybettiğimiz de böylece bir nebze de olsa anlaşılmış olursunuz.


Atatürk,  ‘Efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz” demektedir. (kaynak: Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, - resmi devlet yayınıdır). M. Kemalin tekkeler ve tasavvuf aleyhine olan sözlerinin hepsini nakletmek lüzumu yoktur. sadece bu söz ve mevcut kanun bile CHP partisinin tekke ve tarikatlara karşı olduğunu gözler önüne sermektedir. 


netice olarak müslümanlar için oldukça önemli olan tarikat ve tekkeler kanunla kapatılmış, mensuplarına zulm edilmiştir. kemalistler bu zulümlerden iftihar ile bahsetmektedir. Günümüz muhalefeti de müslümanlar için önemli olan bu kurumları kapatacağız demekle yetinmiyor ‘köklerini kazacağız’ diyorlar. hal böyle iken dinini bir gram bilen ve mercimek tanesi kadar beyne sahip olan müslümanlar dinin temel kurumlarına karşı olan partiye oy vermeyecektir. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar