1930 - Tarih kitaplarımız

 TARİH KİTAPLARIMIZ

1930’a kadar siyasi ve kültürel sahada çeşitli devrimler yapılmış, ‘insan yetiştirmek için’ zemin hazırlanmıştı. 1930 senesine gelindiğinde yeni baştan bir eğitim modeli arayışına girildi. Atatürk, okullarda okutulacak ders kitaplarıyla bizzat ilgileniyor. İnce ince kitapları okuyor ve yazıyordu.

Bir cemiyet kuruldu. İ. Hakkı Uzunçarşılı’nın da bulunduğu bu cemiyet “Türk Tarihinin Ana hatları” isminde bir çalışma yaptı. Bu çalışmadan 100 tane basılmıştı. Uzunçarşılı bu eserde kaynak olarak Osmanlı tarihine ait tek bir eserin olmadığı nı söylüyor, Osmanlı tarihine atılan iftiralara da dikkat çekiyordu. Uzunçarlı’nın iftira, karalama ve yalanla andığı eserin yazar başkanlığını Atatürk yapıyordu. Atatürk yazar ekibinin başındaydı. Bu itibarla yazılan kitabı okuyup imzalamayana kadar kitap basılamazdı.

Atatürk nasıl insanlar yetişsin istiyordu? Bunu ders kitaplarına bakarak hep beraber görelim.

Tarih I isimli kitapta “beşer tarihine giriş” ve “Dünya ve Hayat Hakkında Yanlış Fikirler” başlığı altında Kur’anı kerim inkar ediliyor, kainatın Allah tarafından yaratılmadığı açık bir şekilde söyleniyor. Kitapta İnsanın atası Hazreti Adem’e değil, maymunlara bağlanıyor. Haram ve helallerin insanlar tarafından uydurulduğu söyleniyor. Hasılı İslam dini toptan inkar ediliyor. Bütün bunlar Atatürkün başkanlığını ettiği yazar ekibinin kaleminden çıkıyor.

Atatürk’te Tarih kitaplarına ilaveler yapmıştır. Tarih II isimli kitaba konulması için el yazısıyla şu mealde sözler yazmıştı. “muhammedin hayatı efsanedir. Sonradan icad olunmuştur. Allahtan vahiy aldığı da yalandır. Kendi kendine uzun süre düşünmüş bir din icad etmiştir.” Atatürk’ün bu satırları ve daha fazlası neredeyse değiştirilmeden Tarih II kitabına konmuştur. Mevzuu bahis el yazısı ise ilk defa Saçak dergisinde 1986 martında yayınlandı.

Tarih III isimli kitapta ise “Osmanlı idarecileri ve Osmanlının mühim zaferleri küçümsenmiş, tenkid edilmiştir. Halifelik makamına da “paslanmış silah” denerek hakaret edilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar