Alevi kaynakları: Hüsniyye Risâlesi

 

ALEVİ KAYNAKLARININ TENKİDİ

 

Hüsniyye Risâlesi


Harun reşid zamanında, İmam caferi Sadık’ın yanında yetişmiş Hüsniye ismindeki cariyenin Sünni ve Mutezile’nin önde gelen alimleriyle yaptığı münazara ve Hüsniye’nin bu alimleri mağlup ettiği ismi zikredilen kitapta anlatılır. Kitap 400 civarında soru cevaptan oluşmaktadır. bunlarda halkın anlayacağı dilde yazılmıştır. Hüsniye’nin birde Dâstân-ı Hüsniye isminde uydurma hikayesi vardır. Peşinen söylemeliyiz ki bu metin imamiyye fırkasının görüşlerini dile getirmek üzerine kurgulanmıştır. Kurgu olduğu için eserde uydurma ve tutarsız bilgilerde vardır. Şii’da bunun kurgu olduğunu kendi malları olduğunu kabul eder. Kitabın orijinal dili Arapçadır, Farsçaya tercüme edilmiş. Farsça dan da Türkçeye Mehmed Rana isminde birisi tarafından 1853 senesinde çevrilmiştir. Arapça orijinalinin de tamamı yoktur. Eser ne zaman yazıldı, kim yazdı bu net bir şekilde belli değildir. Aleviler bu eseri daha dün tanımış sayılırlar. Ve hiç boşuna sahip çıkmasınlar. Sahip çıkıyorlarsa da ileride anlatacağımız şeye de sahip çıksınlar. Bu esere cevap olarak Ehlisünnet alimlerde kitap yazmışlardır. 

Hüsniyye Risâlesinin muhtevası


Eserde birkaç konu işlenmiş bunlar klasik on iki imamcı Şii görüşleridir.[1] kitap, Şiiliğin ne kadar doğru bir inanç olduğunu ispatlamak sadedinde Safeviler devrinde kurgulanmış piyasaya sürülmüştür. Alevilikle ilgisi olmadığı halde aleviler bu eseri sahiplenirler. Alevilerin sahiplendiği eserde en önemli nokta mut’a nikahının helal oluşudur.[2] Aleviler bu risalenin her tarafını kabul eder. Fakat bu kitabı yayına hazırlarlarken mut’a nikahı kısmını görmezden gelip sansürlerler. Madem eseri kendi kaynağınız olarak görüyorsunuz. Niye mut’a nikahını görmezden gelip, sahtekarlık yapıyorsunuz?

Mut’a nikahını caiz görmüyorsanız, hata olarak görüyorsanız. Eserde yazılan diğer konuların sıhhatine niye güveniyorsunuz? Neye istinaden güveniyorsunuz? Bu sorular Alevilerin kendine kaynak edindiği uyduruk kitapların neticesidir. bu sorulara bir cevapta verememektedirler. zira bu sahiplendikleri eser diğer Alevi kaynakları ile taban tabana zıttır.



[1] 5 eylülde yayınladığımız İmâmiyye Şîasının İtikadı başlıklı yazıya bakabilirsiniz https://musahabat.blogspot.com/2020/09/imamiyye-siasnn-itikad.html

[2] Mut’a nikahının ne olduğunu dair yazımızı buradan ‘https://musahabat.blogspot.com/2020/09/muta-nikah.html’ okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar