Mut’a Nikahı

 

Mut’a Nikahı

Şiilik itikadi bir fırkadır. Bunları bizden ayıran çok mesele vardır. En büyük mesele ise 12 masum imam inancıdır. 12 imamın masum olduğu, son peygamber hariç diğer peygamberlerden üstün olduğu, 12 imamın söylediklerinin peygamber sözü gibi olduğu… gibi bu hususlar bizi şiidan ayıran en temel meselelerdendir. Derler ki ‘bir kimse 12 imama iman etmezse, mümin olamaz

İranlı Şiîler(imamî), ameli mezhep olarak Caferiliği tercih etmektedirler. Azeriler de genelde Şiî-Caferi mezhebine bağlıdır. Bizim inancımıza göre Caferiliğin İmam Cafer ile bir ilgisi yoktur. Caferi mezhebinde mut’a nikahı önemli bir ameldir. Bu konuda onlarca müstakil kitap dahi yazmışlardır. Bunlara göre Mut’a nikahı helaldir.

Mut’a nikahı nedir?

Mut’a kelimesi, temettu’ kelimesinden türemiş. Bu ise lezzet almak demektir. Bu nikahının da amacı ‘cinsel lezzet’ olunca, Mut’a nikahı demişler. Mut’anın ıstılah manası ise ‘belli bir ücret ile belli bir süre için’ yapılan nikahtır. Bunu yapmak için mazeret olmasına gerek yoktur. Kadın erkek anlaşsa bu yapılabilir. Bizde dört mezhebe göre böyle bir nikah batıldır.  

Mut’a nikahı nasıl yapılır?

Kadına ‘100 TL’ye, 2 gün, yatalım’ denirse, kadın bunu kabul ettiği takdir de nikah gerçekleşmiş olur. Bugün bu nikah şöyle kıyılır; Kız ve erkek bir evde buluşur. Bu nikahı veli yahut vekil de yapabilir.

Kız: زوّجتك نفسي على المهر المعلوم وقدره ۱۰ آلاف ليرة لبنانية لمدة ساعة واحدة

Erkek: قبلْتُ الأمر

Kız: şu kadar paraya, şu kadar süreyle kendimi seninle evlendirdim.

Erkek: ‘kabul ettim’ der. Ve nikah tamamlanmış olur. Sonrası malum…

Azerbaycan ve İran’da bir din adamına(ahund/molla) gidersiniz. Bir form doldurur. Burada nikah yapacakların isimleri, nikah süreleri ve kadına verilecek ücret kaydedilir. Hristiyan ya da yahudi kadınları ile bu yapılabilir. Dul veya bakire ile yapılabilir. Esasında şahide, hakime, form doldurmaya da gerek yoktur. Nikahın süresi 1 saat, 1 günde olabilir, 1 senede olabilir. Bu nihakın ücreti 1 doların altında da olabilmektedir. Bugün mut’ayı İran merkezine uzak yerlerde yaşayan, ekonomik sıkıntıları olan kimseler daha çok yapmaktadırlar. Mut’a sonucu çocuk doğumları da olur.  Bu da ciddi sıkıntılar arasındadır.

Mut’aya dair hükümler çoktur fakat meselenin anlaşıldığını düşünerek bu kadarı ile iktifa ediyoruz.  

Yorumlar

Popüler Yayınlar