Şemseddin Yeşil ve tevhid ocağı


Tevhid ocağı ateşli ve çaresiz genci 29 temmuz tarihinde yayınladığım “EMEVİLER VE HAZRETİ MUAVİYE HAKKINDAKİ İTİRAZLARA CEVAPLAR” isimli yazıma güya itiraz etti…bu yazıda ehlibetçilik oynayan ateşli gencimizin itirazını değerlendireceğiz.

tevhid ocağı genci yukarıda işaret ettiğimiz yazıyı okumadan son devir ehlisünnet alimlerimiz arasında ‘yeşil köpek’ olarak zikredilen Şemseddin Yeşil’in yazılarını önümüze koymuştur. Şayet yazımızı okusaydı. Hazreti muaviyeyi müdafaa eden eserleri listelerken, bu eserler arasında Ömer Nasuhi efendinin sahabeyi müdafaa ettiği eseri de görülecekti.

Süleyman hilmi tunahan hazretleri, İst müftüsü ömer nasuhi bilmene gider, "sapık fırkalar etrafta dolaşıyor. Ben talebe okutmaktan, kitab yazamıyorum. Sen ashabı kiram hakkında Müslümanların nezih itikadları isimli kitap yazda, 'yeşil köpeklere' bir cevap olsun" diyor. Ömer Nasuhi efendi kitabı yazıyor, Hilmi tunahan hazretleri ise kitabın dağıtım ve basım masraflarını karşılıyor. Bütün bunlardan anlaşıldığı üzere, Şemseddin Yeşil’in iddiaları cevapsız değildir, alimlerimiz seneler evvelinde gerekli cevabı vermiştir.

Ş. Yeşille, üstad Said-i Nursi hazretlerinin aralarındaki münasebeti tatlı tatlı anlatılır ki bu da yanlış anlatılır. Kaldı ki Üstad hazretleri külliyatında Hazreti Muaviye Aleyhine asla konuşmamıştır. Hatta Ş. Yeşil’in Ashabı kirama ve muaviyeye karşı hücum ettiği sıralarda bu yazılar üstadın eline geçmiş, Mustafa ağabey bunları okuduktan sonra üstad hazretleri hiddetlenerek “‘yakın! Ulema bunlara cevap verecektir’ diye buyurmuştur.

Şimdi ehlibeytçilik oynayan gencin tanımadan bilmeden ‘şemseddin yeşil hazretleri’ diyerek taltif ettiği şahsa dair kısa bir bilgi verelim.

Ş. Yeşil, Hazreti Muaviyeye ve onu müdafaa eden ehlisünnet ulemaya ağır sözler sarf edince 1947 senesinde vaizlik ve hatiplik görevine son verilir. yazılarını yazdığı hakikat yolu mecmuasının satışları da düşer. Gümülcineli Mustafa Efendi çok kıymetli bir alimdi, Şemseddin yeşil’in sapıttığını söylerdi. Kadir Mısıroğlu merhum, Ş. Yeşili yakından tanıyıp arkadaşlık etme fırsatı bulmuş. Kadir bey merhum ve daha başka görgü tanıkları onun son zamanlarında hazreti Muaviye ve sahabe arasında cereyan eden ihtilaflara dair yazdıklarından pişman olduğunu, ehlisünnet itikadına dönüp, ulemanın sözlerini tasdik ettiğini anlatır.

Tevhid ocağının fikir önderlerinden Şemseddin yeşil hazretleri pişman olup tevbe ile ehlisünnete dönmüştür. Umulur ki ‘tevhid ocağı gençleri’de tövbe edip dönerler’

Yorumlar

Popüler Yayınlar