21. ASIRDA MÜSLÜMAN KIZ NASIL EVLENİR I


Evliliğe dair yazılanlar/konuşulanlara baktığımız da ne yazık ki 21. asra yani bu yaşadığımız zamana dair iz bulamıyoruz. Bu yazımızda başlıktan da anlaşıldığı üzre ehlisünnet bir kız ve erkeğin evlilikte takip edeceği yolu hikaye edeceğiz. Bir hususu da dikkatlerinize arz edeyim evlilik kapsamlı bir mesele olması sebebiyle burada teferruata giremeyeceğiz. Yazılanlar Ana hatlardır.  Soru olduğu takdirde mail aracılığıyla sorabilirsiniz. Bu yazı serisinde meseleyi kız açısından değerlendireceğiz. Hanefi mezhebi esas alınmıştır. (erkekler kısmını belki anlatmam.)

Her kızın hayalinde bir erkek profili vardır. hemen söyleyelim türkiyedeyiz. kız evvela beklentisini düşük tutmalıdır. Şöyle ki ‘hayal edilenin peşinde koşulsa bu sefer en iyisini bile beğenmeme gibi bir hastalık baş gösterir’. Bu yüzden evlilik çağına gelen kız[1]her daim gerçekçi şuurlu olmalıdır’. Her konuda bilene danışmalıdır. Bilmeyen bilene sormalıdır bu kur’an emridir.

Anne, baba, arkadaşlar size bir erkek bulabilir. Genelde erkekler aday olarak gelirler. Bir erkek size görücüye gelmek istese önce filtresiz net bir yüz fotoğrafı isteyin. Genelde istemenize gerek kalmaz zaten erkek dalağını böbreğini sosyal medyaya bırakmış olur. Orada da bulup fotoğraflara bakıp, çocuğun tipine notunuzu verin. Çocuğun tipini beğenirseniz. ‘tamam gelsinler’ demeden önce. Bir hastalığınız varsa çocuğa söylersiniz.[2] Hastalığınız yoksa, zaten kabul edersiniz, çocuk gelir. [3]

aday geldikten sonra filmin ilk bölümü başlıyor denebilir. Bu komedi filmi, aşk yahut korku filmi de olabilir. belli olmaz. Her şeyden önce ‘edebiyat’ yapmayı bir kenara bırakın. Süslü konuşayım, derken sahte bir kişilik ortaya koyarsınız. Çarşaf giyiyorsanız. Ağzınızı yüzünüzü ellerinizi örtmezsiniz. Çarşaf giymeyenler zaten işlerini iyi bilirler. İlk karşılaşma da her şeyi konuşayım bir an önce bitsin gibi bir kafayla konuşmayın. Karşıdaki erkek, eğer şuurlu bir Müslümansa köpek gibi yüzünüze bakıp sizi utandırmaz. Erkek normalde birkaç sefer elinize yüzünüze[4] bakmalı yüzünüzü belledikten sonrada bakmayı bırakmalıdır. Siz, kız olarak boyuna posuna tipine bir iyi göz gezdirirsiniz. Bütün bunlar 3. Şahısla birlikte yapılır. Yani siz, damat adayı ve ailenizden birisi.

Önemli bir meseleye geldik. İlk görüşmedesiniz ‘erkeğe alıcı gözle baktınız ve tipini beğenmedinizse’, kalbim sonradan ısınır derseniz ‘ayvayı yersiniz’. Fotoğrafta görmüştünüz fakat canlı görünce beğenmediniz, hareketleri, sırıtması vs. hoşunuza gitmediyse gönderirsiniz. Helallik almanız gerekmez. Saçma sapan işler yapmayalım.

Tip olarak hayalinizdeki gibi bir erkek de zor bulursunuz başta ne dedik ‘gerçekçi ve şuurlu olun’. Yani kendi tipinize de bir bakın. Ona göre mutedil olun yani orta halli olun. Gözleriniz tatmin olduysa/fiziksel beğenme olduysa, çocukta da sorun yoksa o da razıysa. İkinci meseleye geldik. ilk görüşmede ne konuşulur?[5] Şu şu şu konuşulur diyemeyiz. O sizin bileceğiniz iştir. Şu kadarını söylemek gerekir ‘derin konulara girmeyin’. İlk etapta ‘biz bu erkekle aynı dünyanın insanları mıyız?’ diyerek kendi kendinize sorun ve bu sorunun cevabını bir şekilde arayın. Mesela Menzil cemaatinden bir kız ile farklı cemaatteki bir erkeğin dünyaları çok farklı olabilir. fazla uzun sürmeyecek ilk görüşmeden sonra önemli konular ikinci görüşmeye havale edilir. İlk görüme de acemilik, bir nebze de olsa heyecan atılır. İkinci görüşme yapıldıktan sonra Erkeğin işini gücünü askerlik durumunu aile durumunu vs. öğrenirsiniz, ortak bir kafaya sahip misiniz bunu anlarsınız. Aceleniz varsa da bunları ilk görüşmede de öğrenebilirsiniz. Etraflıca tanışırsınız.

Duygusal olmayın, ister istemez olacaksınız ama bu süreçte kalbinizle hareket etmeyin beyninizle hareket edin. Birbirinizi sevdiyseniz, dünyalarınız da ortaksa. İş aile meselesine gelir. Sizin aileniz şehirli, erkeğin ailesi köylü ise bu iş zordur. Çünkü Aileler arasında denklikte önemli huzuru temin noktasında önemlidir.

Devamı gelecektir…



[1] Evlilik çağına ne zamandır meselesi de başlı başına bir başlıktır. Ayrıyeten sorulabilir.

[2] Bu hastalık evliliğe ne derece mani’ teşkil eder? Buna doktor karar verir. Sizde ona göre hareket edersiniz.

[3] Çocuk sizden fotoğraf istese, tesettürlü ve yakın zamanda çekilmiş vesikalık gönderebilirsiniz.

[4] El yüz güzelliği ele verir.

[5] Şunu sorabilir miyim, bunu sorabilir miyim? gibi soruları maileme gönderebilirsiniz. (mümkünse toplu ve kısa olsun.)  aslında bu çokta dini bir mesele değildir. fakat insanın nasıl konuşmasını gerektiğini bilmesi gerekir. Mal gibi boş bakışlar insanı dakikada bu işten soğutabilir.

Yorumlar

  1. İyi niyetli bir girişim olduğu belli. Girişte sözünü ettiğiniz durum, yani bugünün koşullarına özgü tavsiyelerin bulunmaması durumuna büyük oranda dahil görünüyorsunuz. Çünkü birincisi kadına tavsiye veriyorsunuz. Bugünlerde zor durumda olan ve asla evlenenmeme tehlikesiyle yüz yüze olan erkektir, kadın değil. Tavsiye ve tüyolara gereksinimi olan öncelikle erkektir. İkincisi, günümüz kadınlarında iyice belirginleşmiş olan hipergami olgusunu hesaba katmaksızın evlilik konusunda tavsiye vermek olanaksıza yakındır. Müslüman kesimden olsa bile bütün kadınlar feminizmin etkisi altındadır. Elbette erkekler de aynı etkinin altındadır. Delikanlılar kadınlarına köle olmaları gerektiğini sanıyorlar, o kadar kötü durumdalar. Google'a "karım her" veya "karıma her" yazdığınızda gelen arama önerisi "karımla her gün kavga ediyoruz". Öte yandan "kocamın her" yazdığınızda gelen öneri "kocamın her dediğimi yapması için dua". Üstelik iki kez geliyor bu öneri. Bu bile bugünkü evliliklerin durumu hakkında ciddi bilgi verir, eğer işaretleri okumayı biliyorsanız.

    Niyet iyi ama gerçeklere biraz uzak kalmışsınız.

    Selim Çalışkan

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar