21. ASIRDA MÜSLÜMAN KIZ NASIL EVLENİR IV

 

ÇEYİZ

İmam şiblinin kaleme aldığı Siretün nebi isimli meşhur eserde hazreti fatıma’nın çeyizi anlatılır. Hazreti fatıma peygamber efendimizin son çocuğudur. Çeyizinde  ‘Hurma yaprakları ile doldurulmuş bir yatak, tahılları öğütmek için iki adet el değirmeni, iki adet su testisi, su taşımak için su küpü ve kanepe olarak isimlendirdiğimiz divan’ vardı.[1] Böyle çeyiz mi olur demeyin. Devrin şartları ve imkanlar bu kadarına müsaade ediyordu. Burada aşırıya kaçılmaması gerektiğine yönelik bir derste alıyoruz.  

Çehiz yahut çeyiz olarak kullandığımız kelime arapça cihaz’dan gelmedir. Türkçede buna ‘kalın’ denir. Osmanlı ecdadımız kızlara çeyiz hazırlamak için dahi vakıflar kurmuşlardı. Dinimiz evlenmeye teşvik ettiği için ecdadımız gençlerin evlenmesi için imkanı olmayanlara her zaman yardım ediyorlardı. Bu durumdaki gençlere yardım etmenin sevabı büyüktür.


100 kusur senelik çeyiz sandığı

Bugün gelinin evlilik çağına yakın zamanda topladığı eşyaya çeyiz diyoruz. Kızın baba evindeyken eşya almasında hukuki bir mecburiyet yoktur. Çeyiz düzme adetleri bölgeden bölgeye değişebilir. Yani yaşadığınız coğrafyanın şartları farklı olabilir. Türkiye’de bazı bölgelerde genelde yatak takımı kız tarafından alınmaktadır.

Kocanın vereceği mehir, kadının kendi malı gibidir. Kıza, ‘sana verilen mehirle kendine çeyiz al’ gibi bir baskı yapılamaz. Kızın böyle bir mecburiyeti yoktur. Erkek, kıza mehirden başka para verse bununla çeyiz hazırla derse kız da çeyiz için eşya alabilir. Çeyiz düzmek kocanın yapacağı iştir. Kızın kendi baba evinden getirdiği eşyalar ise kendisine aittir. Baba kızına çeyiz niyetine bir şeyler verse bunlar yine kıza ait olur.

İsraf haramdır. Çeyiz meselesinde de israf haramdır. Bugün ne yazık ki israfın haddi hesabı yok… çorba kaşığı, yemek kaşığı, tatlı kaşığı yakında pilav yeme kaşığı da icad ederlerse şaşırmayın. Bunları üst üste dizmek çeyiz düzmek değil ancak israf olur.

Günümüzde Çeyiz düğünden önce adeta sergilenir. Bununla da gelinler övünürler. kızların bu çeyiz yarışı günümüze de has değildir. eskinden de toplumumuz böyleydi. Bunun da hoş olmadığını belirtmek gerekir.

 

Çeyiz için ne almalıdır?

Evvela zaruri ihtiyaçlar alınmalıdır. Kız erkek ev eşyalarını beraber alırlar. İlk almaları gerekenler ‘beyaz eşya, yatak odası takımı ve koltuk takımıdır’. Evin büyüklüğüne göre bunlar seçilir. Kız bunlardan hiçbirini almak zorunda değildir. erkek imkanı nispetinde her şeyi yapmalıdır. İmkanı olan Televizyon da alabilir. Televizyonun kendisi haram değildir. Nasıl kullandığınıza göre bu değişir. Zaruri ihtiyaçlar hallolduktan sonra detaylar, yani ufak tefek eşyalar yavaş yavaş alınabilir. Net olarak hesaplamamış olsam da zaruri ihtiyaçlar 50-70 bin TL’yi bulacaktır.



[1] Hadis kaynaklarında hazreti fatıma’nın çeyizine dair muhtelif rivayetlerde bulunmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar