21. ASIRDA MÜSLÜMAN KIZ NASIL EVLENİR VI

 

Müslüman kız nasıl evlenir başlıklı yazı serimizin bugünkü yazısında ‘istihare ve istişareyi’ konuşacağız.

İstihare, hayrı istemedir. Hazreti peygamber istihareyi öğretmiştir. Yani bu iş sünnettir. Bir kimse bir işe kalkışmak istese, konumuz evlilik olduğu için birisiyle evlenmek isteyen kimse, bu evliliğin sonucunun hayırlı mı değil mi olduğuna dair işaret görmesine/kalbine bir şeyler doğmasına istihare denir. Pek çok alim kitap yazmadan önce istihareye yattığını kitaplarının girişinde yazarlar. Eskiden tarikat büyüklerine intisap için gelen adam hem kendisi istihare yapar, hem de şeyh efendi istihare yapardı. Buna göre gelen şahsa ders verilirdi.

Evlilik için istiharenin nasıl yapıldığını anlatmadan önce bir hususu bilmek gerekir ‘Istihare için uyumak şart değildir’.  Başta, "hayrı istemedir" dedik. İstihare yapıldıktan sonra zihn ve kalp bu evlilikten razı mı değil mi? İnsan kendisini muhasebeye çeker, ona göre davranır. İstiharenin aslıda budur. Peki uyku nereden çıktı? Çünkü kalpler kör olup, imani nurdan uzaklaşınca istiharede rüyaya döndü.

Gece yatmadan önce ‘niyet ettim Allah rızası için istihare namazı kılmaya’ dedikten sonra iki rekat namaz kılınır. Namazda kafirun ve ihlas okunur. bu şart değilse de alimlerimiz bunu tavsiye ederler. sonra şöyle dua edilebilir;

“Ya rabbi, hayırlısını en iyi bilensin, yapacağım evlilik dünya ve ahiretime hayırlı ise bu evliliği bana nasip et. Şayet bu evlilik dinime ve dünyama zarar verecekse de bu evliliği nasip etme. Ya rabbi bana bu evliliğin hayrlı olup olmadığını bildir. Beni takdir ettiğine razı kıl.[1] Dedikten sonra da kıbleye dönülerek yatılır.

İstihare 7 kere tekrar edilebilir. İstihareyi herkes kendi için yapar.[2] ‘yaptım ama kalbime bir ilham gelmedi’ demeden önce birkaç gün beklemelidir. İstiharenin sonucu olumlu çıkmışsa da fazladan beklemeye ya da 7’ye tamamlamaya gerek yoktur. Arapça istihare duası varsa da Türkçe de edilebilir. İstihare yaptınız ve olumsuz çıktı, fakat bakıyorsunuz ki her şey normal ve güzelse o zaman istihareye itibar edilmez. Netice itibariyle istihareye uymamak günah değildir. kaldı ki istiharede görüleni tahlil edecek adam yok gibidir.

Birde istişare vardır. İstişare, evlilik noktasında istihareden daha önemli ve öncelikli gelir. İstişare, danışma demektir. Peki kime danışılır? Şuursuz anne babaya elbette danışılmaz. Dini bilen, şuurlu Müslümana danışılsa, istişare, istihareden önce gelir. istişare gerçektir, İstihare ise rüyadır, rüyayı yorumlayacak alimde yukarıda dediğimiz gibi yok gibidir. Öte yandan İstihare kesin bilgi vermez. Evlenmeye karar verdinizse, istişare yaptınız her şey normal ve bir sorun görünmüyorsa dileyen sünnete uymak ve sevap kazanmak için istihare yapabilir.

Tefe’ül denen bir mesele vardır. bu konuyu açmak istemiyorum. Fakat kısaca bahsedeyim. Bir işe karar vermeden, kur’an-ı kerim alınır rast gele açılır, açılan sayfada kalkışmak istediğiniz işin hayrlı olup olmadığına dair işaret ararsınız. bu tefe’ül kur’andan başka kitaplar üzerinden de yapılır. şii kızlar evlenecekleri zaman mollalarına gidip bu işi yaparlar, bu kesin bir netice vermediği halde ciddi ciddi buna inanıp nişandan nikahtan dönenler vardır. tefe’ülün varlığı inkar edilemez fakat böyle şeylerle uğraşmamalıdır. (Osmanlıdan kalma tabirname ve fal kitaplarında evlenecek kişilerin evliliğinin hayrlı olup olmayacağına dair çeşitli hesaplar ve tablolar vardır. Belki ileride böyle bir hesabın nasıl yapıldığını yazarım)

Son olarak istihareyi abartmayın, beyniyle, istişareyle hareket etmeyip istihareyle, rüyayla hülyayla hareket edenlerden uzak durun. İstişare sonucu evlilik sorunlu gözükmüyorsa istihareye itibar edilmez denebilir.

 

düğün, yemek, gelinlik, eğlenceden bir sonraki yazıda bahsedeceğiz.



[1] Buna benzer bir dua da olabilir.

[2] İstiharede asıl olan şahsın kendisi yapmasıdır fakat salih ve alim bir Müslüman varsa ona da yaptırabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar