21. ASIRDA MÜSLÜMAN KIZ NASIL EVLENİR V

NİKAH NASIL KIYILIR

Nikah ibadettir, asalettir, muhabbettir dinin yarısıdır.

Bu yazımızda evliliğin en önemli merhalesi olan nikahı ele alacağız. Fakat burada teferruata girmeyeceğiz yani farklı durumlar karşısında yapılması gerekenleri yazmayacağız.

Nikah tektir. Fıkıh kitaplarımızda anlatılır. Nikah resmi dini diye ayrılmaz. Bugün ayrılmış durumdadır. Resmi nikah denilen nikahı kıymadan, dini nikahı kıymayınız. Aksi takdirde mağdur edilebilirsiniz. Diyelim ki belirlediğiniz düğün tarihine kısa bir süre var mesela 1-5 gün var.[1] O zaman nikah kıyma zamanına gelinmiş demektir. Bu yazıda bir nikah sahnesini hikaye edeceğiz.

Resmi nikah için gerekli belgeler hazırlanır,[2] yaşadığınız yerdeki belediyenin evlendirme dairesine gidersiniz. Yahut ilçenizdeki müftülüğe gidersiniz. Köydeyseniz muhtara gidersiniz. Gerekli dosyayı hazırlayıp teslim ettikten sonra işlemleriniz birkaç gün içinde biter ve nikah için size bir tarih verilir. hizmet, salon, evlilik cüzdanı maliyeti gibi masraflar 300 TL’yi bulabilir.[3] Bu parayı ödersiniz. Resmi işler bittikten sonra, Müslüman iki erkek şahit huzurunda erkek, evleneceği kıza ‘seni hanımım olarak aldım’ derse, kız da ‘seni kocam olarak kabul ettim’ derse Kabul gerçekleşirse nikah olmuş demektir. Birde sünnete ve adaba uygun olan nikah vardır. adaba riayet etmelidir.

Sünnete adaba uygun nikah ise şöyle kıyılır.

Nikahı kıyacak kişi, evlenecek kız ve erkek, son olarak iki erkek şahit[4] aynı mekanda otururlar.[5] Nikahı kıyan kişi genelde imam olur. Nikahtan önce mehir konuşulur.[6] erkek pazarlık eder. Kız 7 altın istese erkek hayır derse kız kalkıp gidebilir. Yahut kız 5 altın yapabilir. Ya da mehir hakkından vaz geçebilir.[7] Bizce kızlar haklarını yedirmesinler. Zaten dilerlerse aldıklarını kocaya verebilirler. Kız 3 altın istedi, kabul edildi. Nikahtan sonra 2 tane daha istiyorum derse olmaz. Kız 50 tane altın da isteyebilir, bu mehir kız ve erkeğin pazarlığına kalmıştır. Mehir peşin mi yahut gecikmeli mi verilecek kararlaştırılır.[8] Bu mehir meselesi halledildikten sonra, mesela 7 reşad altın mehr-i müeccele anlaşılmış olunsun.  

Nikah kıyılmadan önce kız birtakım şartlar da koşabilir. Bizce şart koşması gereken önemli meseleler şunlardır. Kendisine mahsus bir evde yaşaması ve baş başa yaşamaları şartı, eğitime devam etme şartı, anne babasının yanına bazı durumlarda gitme şartı, hacca gitmeyi şart koşabilir. En önemli meselelerden birisi de erkek sigara içiyorsa, kız sigara bırakma şartı öne sürebilir, Kızın bütün bunları şart koşmasının dinen mahzuru yoktur. erkek bunlara evet dediyse bunları yapmalıdır. Erkek bu şartları kabul ettiği halde nikahtan sonra bunlara yapmasa kız boşanmak istediğini erkeğe söyleyebilir. Yahut kendisine boşanma hakkı verildiyse bu hakkını kullanabilir.

Bu aşamalardan sonra imam istiğfar okur, gerekli duayı, ayeti, hadisi vs. okur. Daha sonra kıza hitaben ‘Peygamberimizin sünneti, imam azamın içtihadıyla cümlemizin şehadetiyle ‘veli oğlu ahmed’i kocalığa kabul ediyor musun?’ diye sorar. kız cevap verir ‘evet kabul ettim’. 3 kere sorar ‘her seferinde kız ‘evet kabul ettim’ der. Aynı şekilde damata yani ahmed’e sorar ‘kasım kızı ayşe’yi hanımlığa kabul ediyor musun?’ ahmed cevap verir ‘evet kabul ettim’. Aynı şekilde 3 kere sorar. 3 kere ahmed de ‘evet kabul ettim’ der. Nikah bitmiş olur, imam nikah duasını yapar, herkes elini açar. El fatiha dedikten sonra Fatihalar okunur.[9]

bu nikah belgelenebilir. aşığıdaki resimde esad coşan hocaefendinin kıydığı bir nikahın belgesini görüyorsunuz.  bu uygulama Yahudilerde de vardır. ketuba denilir.



Düğün, yemek, gelinlik, eğlence meselesini yazı uzamasın için bir sonraki yazıda anlatacağız.



[1] Düğün tarihini adetinizi dikkate alarak belirleseniz iyi olur.

[2] Bunlar nüfus cüzdanı, fotoğraf, sağlık raporu vesairedir. Bulunduğunuz yerdeki belediyede nelerin gerektiğini ve nerden alındığını öğrenebilirsiniz. Belgeleri hazırladıysanız hemen başvurmanız şart değildir. 6 ay içinde de başvuru yapabilirsiniz.

[3] Bu civarda olmaya bilir. Kendi yaşadığınız yerin belediyesinin internet sitesine girin. Orada gerekli bilgiler vardır.

[4] İki kadın, bir erkek şahitte olabilir.

[5] Kız illaki aynı mekanda olması gerekmez. Yan oda da yahut kapının arkasında olsa, gelin ve damat birbirlerinin sözlerini işitirse sorun yoktur.

[6] Mehir konuşulmasa da nikah geçerlidir. Mehir konuşulmadıysa Kız, çevresine bakar, yani kendi ailesinden akranlarına bakar onlar ne kadar mehir talep etmişse kız bunu talep edebilir. Zaten erkek bunu yapmakla mükellef olur.

[7] Şu mehir olur mu? Bu mehir olur mu? Gibi sorular sorulmalıdır.

[8] Mehri müeccel(gecikmeli), mehri muaccel(peşin)

[9]. İlla yukarıda anlattığımız gibi olmaya bilir. imam zaten sizi yönlendirecektir. Ben ne söyleyeceğim, ne yapacağım diye düşünmenize gerek yoktur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar