21. ASIRDA MÜSLÜMAN KIZ NASIL EVLENİR III


İlk yazımızda görüşmeden, ikinci yazıda denklik meselesinden bu yazımızda da evliliğin mukaddimesi olan nişanlanmaktan bahsedeceğiz.

Bir erkekle görüştünüz, beğendiniz, size denk olduğunu gördünüzse kendisiyle yakından tanışmak için nişanlanırsınız.

Aileler birbirine gelip giderler, genelde erkek ailesi kızın evine birkaç kişiyle beraber gelirler. Aile büyükleri görüşür konuşur. Yüzükler takılır nişan yapılmış olur. Yüzükte örfi bir meseledir. Dinen farz değildir.[1] Nişan için tören yapılması dini bir mecburiyet değildir. bugün düğün gibi nişan yapıyorlar. Halbuki nişanın dinen bir bağlayıcılığı yoktur. Kız istemese nişanını atabilir. Fakat ‘canım sıkıldı’ nişanımı atayım gibi bir gerekçeyle nişan atılmamalıdır. Karşınızda insan vardır. kimsenin gururu, duyguları ile oynamaya hakkınız yoktur. Meşru bir gerekçeniz varsa nişanı bozarsınız. Fakat ‘Bir sebebim yok, bu erkeği istemiyorum demekle de’ nişanı bozabilirsiniz. 

Nişanlılık süreci içinde kız ve erkek tarafları birbirlerine gider yakından tanışırlar. Fakat dikkat edilmesi gereken meseler vardır. 

Nişanlınızın, babası yanında dikkat etmelisiniz. El öpme sarılma vs. gibi şeylerden uzak durun/yapmayın. Damatta sizin annenize dikkat etmelidir böyle şeylerden uzak durmalıdır. Nişanlınız anne babasını alıp evinize gelse, sizde güzel bir tesettürle kendilerini karşılar hürmet edersiniz. Fakat aynı sofraya oturamaz, kakara kikiri muhabbet yapamazsınız.

Nişanlılar yanında 3. Kişiyle bir arada oturup görüşebilirler. Telefonda da görüşebilirlerse de bu noktada bir uyarı yapmalıyım. Genelde erkeklerin bu süreçte cinsi arzuları yoğunlaşmaktadır. Kaldı ki normal sağlıklı bir erkek 2-3 günde bir şehvete gelir. Telefonda 1 kere konuştunuz, 2 kere konuştunuz, 3 kere konuştunuz. Bu iş %90 dönüp dolaşıp ‘haram olan muhabbete’ gelecektir. Hanım olarak sizler. Nişanlınızın telefon isteklerine mesafeli olmalısınız. Erkeğin böyle bir ahlaksızlığını gördüğünüz an, BÜTÜN BU EVLİLİK SÜRECİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİSİNİZ.

Nişanlılık suresi ne kadar olmalıdır? Bu noktada dinimiz belli bir süre belirtmez. Bununla beraber nişanlılık sureci içinde kaç defa görüşülmesi gerektiği noktasında da net bir rakam yoktur. Kaldı ki nişan olmadan direkt nikah kıyılabilir.

Hayırlı işler uzasa şerre dönüşür, meşhur sözdür. Nişanlılar 1-3 ay içinde bu süreci atlatmalıdırlar. Fazla uzaması size de erkeğe de maddi ve manevi anlamda zarar verecektir. Denilecek ki nişanlandık fakat evlenmeye imkan yok yahut okul var, iş yok. O zaman deriz ki madem aşıksınız, samimisiniz o zaman sabredeceksiniz. Senede 1-5 sefer, 3. Kişiyle beraber görüşürsünüz.

Nişanlılık süreci içinde el ele tutuşmalar, baş başa gezmeler haramdır ve tehlikelidir. Bu tehlikeye giren belki yüzlerce kız var ki dedikleri şudur ‘ne olduğunu bile anlamadım, birden oldu’. evet böyle acınası duruma düşen kızlar doğru söylüyor. insan ne olduğunu anlamaz bu işler bir kere ve birden olur. Sonra ne mi olur? Hem ailenizin hem de kendinizin şerefini namusunu beş paralık etmiş olursunuz. Peki Zina eden nişanlılar birbirlerini sevmedikleri halde evlenmeli midirler? ASLA evlenmemelidirler. Birbirini sevmeyen kız erkek evlenirse 1 ay sonra boşanır. Bu kötü bir haldir. Dense ki biz nişanlıydık zina yaptık ama ayrılmadık evlendik. Bu da haramdır. Nikah kıymakla o zina temizlenmiş olmaz.

Nişanlılar bir şekilde anlaşamadıysa ayrılırlar ve eş aranmaya devam edilir. Kız, kendisine yeni gelen damat adayına geçmiş nişanından bahsetmez. Bahsetmesi gibi bir zorunluluğu yoktur. Yeni damat adayının bu konuda diretirse kapıyı gösterirsiniz. (ya da siz bilirsiniz)

Bazı kürt aileler, nikahla nişanı aynı günde yapalar. Resmi nikahı ise düğüne yakın yaparlar. Böyle bir aileniz varsa bu kafa islam kafası değildir. hatta bazı kürtler var. Nişanını atan kızlara zulmederler, sanki aşağılık bir iş yapmış gibi muamelede bulunurlar. Bu da rezilliğin bir diğer boyutudur. Nişanlılık süreci içerisinde nikahınızı kıymayın. Resmi nikah olmadan da dini nikahı kıymayın.

Bir sonraki yazımızda istişare, istihare ve çeyiz meselesinden bahsedeceğiz.

 



[1] Erkeğe altın yüzük haramdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar