kara sevda

 

KARA SEVDA

Aşk masalları çok acı sonlar içermektedir. Peki aşk uğruna çekilen acılar sadece masallarla mı sınırlıdır. Ne yazık ki hayır. Geçmişte sevdasından sebeple kendisini harap edenler hiç de az değillerdir. Bugün ki yazımızda sevdasından ölenleri mevzuu edineceğiz.

Arşiv belgelerinde kara sevda illetine tutulup kendini dövenlere, asanlara, kesenlere, çıldırıp tedavi altına alınanlara rastlamak mümkündür. Kara sevda, Osmanlıda çıkmış bir hastalık da değildir. 1000 sene kadar önce İbn-i Sina tarafından keşfedilmiştir. Hatta İbn-i Sina, kara sevda hastalarının teşhis ve tedavisi üzerine çalışmalarda da bulunmuştur.

Belgelerde ‘kara sevda’ tabiriyle anlatılan ve sonu intihar ile biten vak'alara rastlanır. Osmanlı tıp lisanında bu hastalığa ‘mal-i hülya’ denmiştir. Peki sevenler niye intihar ederdi. Tıp bu konuya çeşitli izahlar getirmektedir. Denir ki ‘kara sevdaya yakalanan kişi ‘kokain, bonzai gibi aklı giderecek’ maddeler kullanmış gibi tepki verir. Böyle bir kişinin de aklı yerinde olmadığı için hayatını tehlikeye atacak davranışlarda bulanması şaşılacak iş değildir. kara sevda hastalığı çekenler intihar etmeseler de kesinlikle hastalanacaklardır. Zira kara sevda bağışıklık sistemini bozmaktadır. Böyle bir insanın da hastalığa yakalanma riski yüksektir.

Ne yazık ki tarihte kara sevda vakaları genellikle intihar ile sonlanmıştır. 1860 senesinde yaşayanmış bir vakaya göre; Kütahya da oturan ümmügülsüm hanım kara sevda hastalığına tutulur ve evin içinde kendisini iple asarak can verir. Belgede bu intihar vakasında kimsenin parmağının olmadığı da söylenmiştir.                                 

 

 

Kara sevdadan sebeple ölümlerin fazla olduğu da düşünülmemelidir. Kaldı ki bu extrem bir durumdur. Kara sevdadan ölenlerin hepsi de birisine aşık olduğu için ölmüş değildir. depresyon sebebiyle de intihar edenler olmuştur. Osmanlıda kara sevda illetine tutulup ölümü tercih edenler, ölmek için bıçak, ip, tabanca ve denize atlamayı tercih etmişlerdir. Kara sevdanın tedavisi için tıp ve çeşitli büyüler içeren tıbbi kitaplarda tedavi metotları sunulmuştur. Fakat bu hastalığa tutulanlar ölümü kurtuluş gördüklerinden genelde intihar etmişlerdir.

İntihar

İntihar eden, Allah’a isyan etmiş gibidir. İntihar etmek dinden çıkarmaz fakat çok büyük günahtır. Kişi intiharı helal bilse dinden çıkar, cenaze namazı kılınmaz. Böyle bir kimse dine girmeden de ölse, yeri ebedi cehennemdir. Kişi intiharı haram bilse, intihar etse namazı kılınır. Bu kimse de günahı kadar cehennemde kalır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar